Alexia is gewoon Alexia: ‘Ik weet wie ik ben’

Sociale media TikTok-filmpjes van prinses Alexia lekten uit en gingen viral. Nu ze achttien is, reageert ze tijdens het persgesprek na de jaarlijkse zomerfotosessie. „Het is eigenlijk een enorme les geweest.”

Prinses Alexia op het Zuiderstrand tijdens de traditionele fotosessie van de koninklijke familie in Den Haag.
Prinses Alexia op het Zuiderstrand tijdens de traditionele fotosessie van de koninklijke familie in Den Haag. Foto Remko de Waal

„Het is vreemd om met al die aandacht op te groeien”, zegt prinses Alexia. Ze staat – met haar oudste zus, vader en moeder – in een strandtent op Scheveningen. Voor haar zo’n twintig verslaggevers en cameramannen. Achter het windscherm strandgasten, die op hun middagje zon opeens het koninklijke gezin zagen arriveren.

Er worden selfies gemaakt en even daarvoor talloze foto’s van het gezin in allerlei samenstellingen. Inclusief en exclusief hond Mambo. Alexia zegt: „Je leert er mee leven.”

Alexia, tweede in lijn voor de troon, werd maandag achttien, en deed vrijdagmiddag voor het eerst mee aan het persgesprek na afloop van de jaarlijkse zomerfotosessie. En reageert ook voor het eerst op TikTok-filmpjes die drie jaar geleden van haar uitlekten, waarop ze al dansend en playbackend is te zien. Die filmpjes gingen viral.

Ze zegt: „Ik ben wat bewuster geworden van wat ik post. En wie ik toelaat op sociale media. Het is eigenlijk een enorme les geweest.”

Latina van de drie

Ze kreeg er snel een imago door, een verslaggever somt de karaktereigenschappen op die aan haar worden toegedicht: rebelsheid, impulsiviteit, extravertheid; de latina van de drie.

Alexia zegt dat ze weet wie ze is. Dat ze gewoon Alexia is. Dat die filmpjes waren van toen ze veertien was, en dat ze is veranderd. Dat ze geen omschrijving van zichzelf wil geven, want dan blijft dat etiket nog jaren hangen. Zus Amalia valt bij: níémand zou een etiket opgeplakt moeten krijgen. Álle tieners moeten zich op sociale media kunnen ontwikkelen zonder dat daar meteen consequenties aan worden verbonden.

Het is belangrijk – niet alleen voor ons – dat je niet alles op sociale media persoonlijk neemt

Alexia prinses

Later zegt Alexia: „Ik weet wie ik ben. Mijn familie weet wie ik ben. Mijn vrienden weten wie ik ben.” En ze zegt ook: „Het is belangrijk – niet alleen voor ons – dat je niet alles persoonlijk neemt wat op sociale media wordt gezegd.” Amalia vertelt dat ze probeert „zo weinig mogelijk” mee te krijgen. Alexia dat „ze allemaal een beetje in het zelfde bootje” zitten thuis en: „Ik kan naar mijn moeder toe en dan zeg ik: ‘Hé, er is wat over me gezegd, ik vind het niet relaxed.’”

Ze vindt steun bij haar zus. En die bij haar – ook later, als Amalia koningin wordt. Alexia zegt: „Waar Ariane en ik haar kunnen steunen, daar gaan we haar steunen. Niet omdat we dat moeten, maar omdat we willen.” Eerst gaat ze nog haar „eigen ambities” najagen, met allereerst een tussenjaar.

Lees ook dit artikel: De vragen zijn bijna allemaal voor Amalia